Reiki voor honden

Reiki voor honden wat houdt dat in?

Ik sprak met Boya Gaspersz van Leboya healing voor mens & dier. Boya is Reiki Master, geeft reiki door aan mensen en dieren en vertelt me uitgebreid wat reiki voor honden kan betekenen. Ze vertelt me hoe haar angst haar passie werd en hoe spiritueel alle honden eigenlijk zijn. Ook neemt ze me mee in het proces van healing, wat ze bijvoorbeeld kan betekenen voor honden met angst, of die vaak ziek zijn of regelmatig last hebben van hun darmen.

Zweverig

Veel mensen bestempelen reiki als zweverig. Nu treft het; wij houden wel van een gezond portie zweverig! Zowel bij ons gezin als bij Beer zijn wij meer aanhanger van “ al het andere” dan van de “ gevestigde Westerse orde”. Ik kijk altijd heel kritisch naar wat goed voelt en bij ons past en wat niet goed voelt en we daarmee afwijzen. En zelfs de meest sceptische mensen kunnen niet ontkennen dat zich in de loop van de geschiedenis grote wonderen hebben voltrokken in het rijk van “al het andere”
Vaak weet je diep van binnen al wel of iets je goeds gaat brengen of juist niet. Zo ook met Reiki. 

Een klein beetje achtergrond informatie

Bij Reiki wordt er met handoplegging universele energie doorgegeven; de letterlijke vertaling van het Japanse woord Reiki. Rei betekent ‘esssentie’ of ‘ziel’en ki betekent ‘energie’.

Iedereen beschikt over zelf genezend vermogen. Als je bijvoorbeeld een wondje op je vinger hebt, heelt dat vanzelf. Door Reiki te geven aan dit wondje wordt het proces van zelfheling versterkt op een zachte en liefdevolle wijze. Het is echt heel krachtig. Het zorgt ervoor dat er weer energie gaat stromen. Reiki werkt door op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel niveau. Dit zijn de 5 holistische niveaus. Je kunt reiki toepassen op alles wat leeft; mens, dier, plant.
In onze westerse samenleving  zijn we vaak gefocust op de fysieke en mentale kant van dingen – het doen en het volbrengen, de mannelijke yang energie. Dit leidt tot een lineaire manier van denken waarbij alles wordt genegeerd dat niet concreet of meetbaar is. Als mens ben je echter pas in balans als ook de vrouwelijke yin energie vrijuit kan stromen. Jouw emotionele, energetische en spirituele lichaam krijgen dan evenredig veel aandacht. Het uiteindelijke doel is om alle vijf de lichamen met elkaar in balans te brengen. Want pas dan ervaar je ‘heelheid’ en kun je gaan voelen dat je onderdeel uitmaakt van een groter, holistisch geheel. Reiki werkt op je energetische lichaam.

Energetisch lichaam

Net als bij mensen hebben ook honden een energetisch lichaam. Wanneer je hond uit balans is heeft dit effect op de energie huishouding van je hond. Er ontstaan net als bij mensen blokkades op fysiek, mentaal of emotioneel niveau. Dit uit zich in bijvoorbeeld huidklachten door jeuk of allergie, een verstoord slaapritme, gedragsproblemen door stress of angst, onzekerheid of pijn. Naast dat reiki erg ontspannend is voor jouw hond werkt het erg ondersteunend bij bovenstaande klachten. Reiki activeert het zelfhelend vermogen van jouw trouwe viervoeter.

Je gebruikt bij reiki niet je eigen energie maar de universele energie en die van, in jouw geval, de
hond. Kun je daar wat meer over vertellen?

Boya: “Klopt, doordat ik als behandelaar verbinding maak met de hond op zielsniveau sta ik in verbinding met zijn energie op alle holistische niveaus. Als behandelaar pak ik de energie op uit het energieveld en geeft het via mijn hart, liefdevol en oordeelvrij door aan de hond. Intuïtief voel ik waar er energie naar toe mag en waar ik energie mag afvoeren. De energiehuishouding wordt zo in balans gebracht”.


Wat kun je voor honden betekenen met reiki?

“Honden zijn gevoelige wezens en zijn erg ontvankelijk voor de reiki energie. Ze voelen hierdoor snel de verbinding wat ze heel erg fijn vinden en waar ze rustig van worden. Op het moment dat je in verbinding met ze staat voelen honden zich gezien en gehoord. Ze kunnen hun innerlijke verhaal vertellen en hebben bovendien vaak boodschappen voor de mensen waarmee ze samenleven”.


Ziet dat er anders uit dan wat reiki bij mensen doet?

“Het principe is het zelfde. Alleen het lichaam van een hond is anders. En honden zijn van zichzelf al spirituele wezens. Ze geven je intense en wijze levenslessen mee”.

Wat heeft jou er toe geleid om reiki bij honden te gaan toepassen?

“Tijdens mijn eigen persoonlijke proces kwam er een moment dat mijn angst voor honden geheeld mocht worden. Ik was toen zelf net reiki practioner. Reiki heeft mij zo geholpen om mijn angst te overwinnen dat mijn angst nu zelfs mijn passie is geworden. Toen ik mijn reiki master had gehaald was ik opzoek naar een plek waar ik vrijwillig reiki behandelingen kon geven. In plaats van een ziekenhuis of bejaardencentrum koos ik ervoor om reiki te gaan geven in het dierenasiel. Specifiek voor honden. Tijdens mijn opleiding tot
holistisch therapeut heb ik mij verder verdiept in holisme bij dieren. Het zijn prachtige wezens vol onvoorwaardelijke liefde. Als het aan mij ligt verdienen ze het allerbeste. Ik vind het daarom belangrijk dat honden zich individueel mogen ontwikkelen en dat er en aandacht en begrip is voor hun gedrag, emoties, fysieke en mentale staat van zijn”.


Hoe ziet een behandeling bij jou eruit? Kun je me meenemen in het hele proces?

“Bij een reiki behandeling voor honden is het heel belangrijk dat de hond eerst toestemming geeft voor de behandeling. Aan de signalen van de hond lees ik af wanneer ik deze toestemming krijg. Ook laat ik de hond bepalen hoeveel reiki hij wilt ontvangen, ook dit is een belangrijk onderdeel van de sessie.
Bij een fysieke behandeling werk ik doormiddel van handoplegging op of net boven de vacht. Als er een specifieke klacht is zou je heel gericht in dat gebied reiki kunnen geven, maar ik start altijd eerst door een chakrascan uit te voeren. Ik tune in op alle chakra’s en voel of daar energie naar toe
getrokken wordt of dat er energie uitgeblazen wordt. Honden die vaak ziek zijn of regelmatig last hebben van hun darmen of angstige honden hebben vaak een blokkade bij het basis chakra. Honden die bijvoorbeeld moeite hebben met mensen of met andere honden kunnen een blokkade hebben
op het keelchakra. Dit zal tijdens een chakra scan uiteraard ook voelbaar zijn. Door chakra’s weer in balans te brengen zullen ook de klachten minder worden of overgaan. Reiki is ondersteund maar vervangt nooit de reguliere zorg”.


Werk je ook op afstand?

Ja, en dat is heel bijzonder. De energie is net zo sterk bij een afstandsbehandeling als bij een fysieke behandeling. Bij een afstandsbehandeling ga ik zelf in een diepe meditatie waarin ik contact maak met de hond. Wanneer de hond zich laat horen of laat zien, gaat de behandeling van start. Op het moment dat ik een afstandsbehandeling geef, maakt het niet uit waar de hond op dat moment is of wat hij doet.


Zie je gelijk verandering? Of gaat hier een periode overheen?

“Reiki werkt na de behandeling altijd nog een paar dagen door. En het is bovendien per hond verschillend hoe er op gereageerd wordt. Honden kunnen bijvoorbeeld na een behandeling heel energiek zijn of juist heel moe. Dit is heel normaal en dan op dat moment juist even nodig. Ze hebben tijd nodig om dat gene wat is aangeraakt tijdens de behandeling te kunnen helen”.


Zijn er nog contra indicaties?

“Reiki kun je eigenlijk altijd geven, het gaat erom welke intentie je zet. Maar bij botbreuken of metaaldelen in het lichaam behandel ik niet. Omdat de energie hier niet op een natuurlijke wijze kan stromen”.


Wat is je het meest bijgebleven?

“Alle behandelingen die ik tot nu toe heb mogen doen zijn voor mij heel erg bijzonder geweest. Het is mooi om te mogen ervaren wat ik kan betekenen voor mens en dier.
Wat voor mij wel extra bijzonder is zijn de honden in het dierenasiel die ik reiki mag geven. Ik doe dit op vrijwillige basis en dat is wel zo’n dankbaar werk. Deze honden staan onder hoge stress door de situatie waarin ze zijn beland. Ze hebben te maken met verlies, rouw of trauma. Je kunt je wel voorstellen hoe de energie is een dierenasiel moet voelen. Wanneer ik reiki geef in het dierenasiel is
dat niet om hun trauma te verwerken of om hun specifieke klacht te behandelen, maar om met reiki liefdevolle aandacht te geven op zielsniveau, zodat ze zich even weer kunnen ontspannen en zich gehoord voelen. Het draagt bij aan hun eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dat is waar ik het voor doe”.

Ben je ook benieuwd wat Boya voor jou of je hond kan betekenen? Je kunt haar website bezoeken en haar volgen op instagram.

Let wel: Reiki vervangt niet de reguliere zorg of training voor dieren.

Bronnen

www.holistic.nl
www.leboya.nl

Holistisch zorgen voor je huisdier – Niki J Senior

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *