Honden en hun voorouders hebben miljoenen jaren geleefd op rauwe voeding. Hun gebit en maagdarmstelsel is afgesteld op het verwerken van rauwe voeding en wij blijven graag dichtbij deze natuur.
En toen kwam er een jaar of 40 geleden de brok. Het gemak, het advies van dierenartsen en speciaalzaken om brokken te geven en een grote angst voor tekorten zorgden ervoor dat een groot gedeelte van de huisdierbezitters overstapte op een complete fabrieksmatig samengestelde voeding.
En daarbij is graan een grote boosdoener, honden eten van nature zo goed als geen koolhydraten, ze kunnen dit niet goed verwerken, en worden daardoor ook sneller dik.
Verhitte brokken- en blikvoeding hebben niet dezelfde voedingswaarde als rauwe voeding. Door de verhitting van brokken- en blikvoeding verandert de eiwitstructuur en kunnen enzymen, vitaminen en mineralen verloren gaan. Dit zijn essentiële onderdelen welke het lichaam nodig heeft om de cellen te voeden. Bij tekorten zullen cellen niet langer in staat zijn zich te herstellen, vernieuwen en vermenigvuldigen, waardoor het lichaam sneller veroudert en makkelijk ziek wordt.
Met een brok vul je je hond maar je voedt ‘m niet. En om te kunnen (over)leven, geen lichamelijke of mentale klachten te krijgen, heeft een hond voedzaam voedsel nodig en geen maagvulling.
En dan zou je zeggen; “ja maar er zijn zóveel wetenschappelijke studies die bewijzen dat een brok echt niet slecht is hoor”. De wetenschap, ja.. Toen ik me bewuster ging verdiepen in allerlei soorten wetenschappelijke onderzoeken en ze leerde lezen (met veelal ingewikkelde termen bleek dat nog niet zo simpel) leerde ik ook meteen wie dit soort onderzoeken betaalt. En wie betaalt bepaalt toch? En zodoende zijn al deze wetenschappelijke onderzoeken betaalt door producenten van brokken. Onder het mom van “ wij van wc-eend adviseren wc-eend” komt daar natuurlijk nooit een eerlijke conclusie uit.
Wij voeden met rauw vers vlees. Zo nu en dan een waar zondagsmaal met een “monkey platter” met allerlei lekkere voedzamer dingen erop. Dit loopt uiteen van eend tot fazant, zalm maar ook een eitje en ook soms wat kiemen.
Omdat het ook haalbaar moet blijven en je als baasje gemotiveerd moet blijven om op deze manier je hond te voeden is KVV een goede optie. De voordelen hiervan zijn dat je goed weet hoeveel waarvan je hond binnenkrijgt en het snel klaar is. Wij geven zo nu en dan een BARF product als een kipkarkas of een eenden nek, dit is ook geschikt voor puppy’s. Er zijn veel leveranciers van “diepvries maandpakketten” voor mij was dit een hele gemakkelijke manier om kennis te maken met KVV en BARF producten. Het pakket is dan afgestemd op de behoeften van je hond ( puppy, klein, groot, senior etc) zodat hij er geen tekorten ontstaan.
Lees hier wat precies de verschillen zijn tussen BARF, KVV en NRV
Met oog op wormen en parasieten scheelt het overigens al heel veel of je hond vers vlees krijgt, de PH waarde van de maag en darmen is daarmee al een stuk zuurder waardoor het voor parasieten geen fijne omgeving is om te overleven waardoor de kans op wormen aanzienlijk verlaagt.
Omdat onze honden veel minder bewegen dan wolven hebben ze ook groenten nodig. Van fruit hebben ze wat minder nodig, vooral omdat het veel suikers bevat.
Groeten welke geschikt zijn voor je hond:
Andijvie | Spinazie |
Sla | Wortel |
Broccoli | Spruitjes |
Kool | Bloemkool |
Paksoi | Tomaten |
Paprika | Komkommer |
Courgette | Waterkers |
Alfalfaspruiten | Bleekselderij |
Peterselie | Sperziebonen |
Het is belangrijk om te weten dat honden geen hele groenten kunnen verteren omdat ze de cellen van de planten niet stuk kunnen maken. Dus: alles in de blender of keukenmachine totdat je een mooie puree hebt. De groentenmixen zijn ook kant en klaar te verkrijgen bij de vriesvoer leveranciers, heel handig!
Er wordt geadviseerd om botten met vlees eraan als hoofdbestanddeel van het voedsel te beschouwen. Je hond krijgt op die manier een natuurlijk soort calcium in de juiste verhoudingen, het houdt de tanden schoon, het tandvlees gezond en het gaat verveling tegen omdat de hond lekker bezig is met zijn eten. Mocht je het spannend vinden om hele botten te geven dan ben je aangewezen op gemalen botten of supplementen (calciumcitraat, -glutamaat of aminozuurgebonden calcium) liefst in combinatie met magnesium omdat dat beter wordt opgenomen door het lichaam, let er dan op dat je ook moet tandenpoetsen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat voeding dat verrijkt is met antioxidanten het natuurlijk afweersysteem van de hond kan ondersteunen. (National Research Council, 2006; Koelsch & Smith, 2001).
Antioxidanten zijn vitaminen, mineralen en microvoedingsstoffen die van nature aanwezig zijn in verschillende voedingsmiddelen en die helpen beschermen tegen schade aan de cellen door vrije radicalen. Vrije radicalen worden geproduceerd tijdens het normaal functioneren van het lichaam, maar additionele vrije radicalen kunnen voorkomen door externe factoren, zoals vervuiling, tabaks- of UV-straling. Een te grote hoeveelheid aan vrije radicalen, kan invloed hebben op DNA, lipiden en cel eiwitten.
Deze pagina wordt continu ge-update en voorzien van nieuwe informatie.
Tannetje Koning – Voer voor carnivoren
florisvlees.nl
oervoer.nl
1 thought on “Voeding”
Comments are closed.