Tarwegras – een pareltje voor je hond 

Over de kiemen schrijvend kwam er een nóg mooier pareltje op ons hondenpad. Een ondergeschoven kindje kunnen we bijna wel zeggen.. Want wauw, wat zijn gekiemde tarwekorrels echt een weldaad voor mens & hond. 

Wat is tarwegras eigenlijk?

Tarwegras is een plantensoort uit de familie van de tarwe. Het zijn dus gekiemde tarwekorrels. 

Het zit boordevol belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C, E en K en de mineralen ijzer, calcium en magnesium. Bijzonder aan tarwegras is dat het een goede bron is van chlorofyl, een stofje dat planten helpt bij het opnemen van zonlicht. 

Tarwegras aan je hond

Om te beginnen is tarwegras een stuk veiliger voor je hond dan gazongras. Zeker als hij, naast op je eigen gras, ook graag zo nu en dan kauwt op gras wat jullie tegen komen tijdens een wandeling. Je weet je dan immers nooit of het gras bespoten is en ook niet of er nog restanten poep, met al dan niet aanwezige parasieten, liggen.

Wheatgrass Nature’s Finest Medicine

Een interessant boek om eens te lezen is “ Wheatgrass Nature’s Finest Medicine”. Tarwegras wordt hierin omschreven als heuse wonderplant.

Met als drie belangrijkste eigenschappen; het reinigt je bloed, het heeft een ontgiftende werking op je lever, en het is een weldaad voor je darmflora.  

In het boek worden talloze voorbeelden beschreven van mensen en dieren die na gebruik van tarwegras zo’n enorme vooruitgang hebben geboekt wat betreft hun gezondheid. 

Teven geven meer pups

Er komt een hondenfokker aan het woord, wie per toeval in aanraking kwam met tarwegras en dit ook aan zijn honden is gaan voeren. 

De honden werden fitter, kregen een mooiere vacht, gezonde ogen en een stuk meer energie. 

Daarnaast leefden de honden gemiddeld twee jaar langer en wat ik wel heel bijzonder vond om te lezen was dat zijn teven gemiddeld 2 pups meer gaven. 

Verder krijgt je hond een frisse adem, helpt het om tandsteen te verminderen en gaat tandbederf tegen. Ook weert het ziektekiemen, draagt het bij aan een goede spijsvertering en voorkomt het verstoppingen. Als je nu nog niet overtuigd bent dan weet ik het ook niet meer. 

Aan de slag! 

Ik ben voor zoveel mogelijk vers. Zelf maken, zaaien, kweken, laten groeien, oogsten, you name it. Het liefst doe ik alles zelf (binnen wat haalbaar is natuurlijk).  Natuurlijke vitaminen en mineralen worden beter opgenomen, verwerkt en wanneer niet nodig uitgescheiden.
Tarwegras kun je heel gemakkelijk zelf laten groeien. Hierbij een kort stappenplan, wat niet heel veel afwijkt van het kweken van de andere kiemen.

Week de tarwe ruim een dag in water.

Laat de tarwe uitlekken in een vergiet en verspreid het over een platte schaal of plaat.

Laat de tarwe een dag in het donker staan om te ontkiemen. Gedurende deze dag de tarwe in een vergiet twee keer goed afspoelen. De ontkiemde tarwe is nu klaar om te ‘zaaien’.

Bedek de bodem van een lage bak met potgrond en verdeel hierover de ontkiemde tarwe. De korrels mogen niet op elkaar liggen maar wel tegen elkaar aan. Geef gelijkmatig water en dek de bak af met huishoudfolie, waar je met een vork wat gaatjes in prikt. Laat de bak 2 dagen afgedekt staan, maar blijf wel regelmatig met een plantenspuit water geven.

Haal de folie van de bakken en laat de tarwe rustig groeien in ongeveer 7 tot 12 dagen, tot het tarwegras een hoogte heeft van ongeveer 15 cm. Geef elke dag een beetje water.

Het gras is nu klaar om geoogst te worden, dit doe je door het enkele centimeters boven de grond af te snijden of knippen.

Goed afgesloten is het afgesneden tarwegras in de koelkast een week te bewaren.

Onder het mom van gemak dient de mens, de Tarwekoning heeft kant en klare kweeksets met alle benodigdheden om direct zelf aan de slag te gaan!

Hoe geef je het aan je hond?

Dit kan eigenlijk op een aantal manieren; je geeft het als smoothie (voor 1 shotglaasje pers je 40 gram tarwegras in een slowjuicer), je maalt het fijn met een vijzel en verstopt het door het eten als “ verstop groente” of als opvulvakje in een slowfeeder. Houd hierbij ongeveer 3 ml per kilogram lichaamsgewicht aan.
Ook kun je het gewoon als gras geven. Je zet dan het bakje waarin je de kiemen hebt gekweekt bij de eet- of drinkbak zodat je hond er zelf wat van kan pakken. Let hierbij dan een beetje globaal op de hoeveelheid die je hond pakt. Supplementen en andere toevoegingen mogen nooit meer dan 5% van de totale maaltijd van je hond zijn.

Omdat soms wachten héél lang duurt en het ook fijn is om meteen aan de slag te gaan kun je tarwegras ook in poedervorm geven, een half mespuntje per keer is voor Beer was meer dan voldoende, ik meng het dan door haar KVV voer. Wij drinken het dagelijks als shotje met water, gemengd met een volle theelepel poeder.
Tarwegras kun je 2-3 per week aan je hond geven.

Bronnen:

Be Your Own Doctor – Rachel Weaver

Wheatgrass Nature’s Finest Medicine – Steve Meyerowitz

Tarwegraskoning.nl

Gimsel.nl

Claudia Visser – Durk’s Dogsnacks