Gezondheid

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn.
Een verstoorde darmflora is de basis van veel lichamelijke problematiek. Dit geldt voor zowel mensen als dieren. Dit kan komen door voeding, chemische belastingen maar bijvoorbeeld ook stress of een vervuilde omgeving. Dat laatste is niet altijd even gemakkelijk te voorkomen, we hebben immers vaak te maken met uitlaatgassen, smog, stralingen en noem maar op.
Waar we wel voor kunnen zorgen is dat de eerste 3 in balans zijn zodat het lijf wat beter om kan gaan met een vervuilde omgeving. Immers als ze alle 4 in disbalans zijn is de aanslag op het lijf heel groot.

Voeding is daarin een zeer belangrijke pijler.
Op de voet gevolgd door chemische belastingen. Mijn nekharen gaan altijd een beetje overeind staan van het woord “preventief” als het gaat om gezondheid.
En dan helemaal als dat direct betrekking heeft op het inzetten van chemische middelen.

Ontwormen

Wij ontwormen dus niet preventief maar op basis van ontlastingsonderzoek.
Chemische ontworming heeft alleen zin als er wormen gevonden worden in de ontlasting. Het werkt niet preventief, zoals je misschien wel eens leest.

Als er een chemische ontwormingskuur wordt gegeven, doodt dit niet alleen eventuele wormen maar ook de goede bacteriën die zo belangrijk zijn voor een gezonde darmflora. Via VPL Het Woud (www.wormbestrijding.nl) kun je heel gemakkelijk ontlastingonderzoek laten doen.
Bij pups wordt er geadviseerd om, totdat ze 6 maanden oud zijn, de ontlasting elke 8 weken te laten onderzoeken omdat ze wat meer vatbaarder voor wormen lijken te zijn. Vanaf 6 maanden is 2 keer per jaar voldoende.

Vlooien & teken

Net als alle chemische middelen de darmflora heel erg verstoren geldt dat ook voor de chemische middelen tegen vlooien en teken. Een vlooienband is daar een goed voorbeeld van. Vlooien en teken vallen van het lijf van de hond af als ze het bloed van de hond drinken, je kunt je er dus een voorstelling bij maken hoe de hond zich moet voelen als zijn bloed zo vergiftigd is.
Nu is het zo dat honden met een gezonde darmflora sowieso minder aantrekkelijk zijn voor vlooien, teken maar ook voor wormen en giardia. Als je je hond vers vlees voert is de darmflora van nature al gezonder.

Teken worden actief bij een temperatuur boven de 7 graden Celsius. Van maart tot en met oktober worden honden het meest gebeten. Met een piek in juni en juli. Het kan dus, vooral in die periode, zo zijn dat er een keer een teken opduikt.
Gelukkig kun je dan ook je hond op een natuurlijke manier ondersteunen.

EM-X keramische kralen
Een halsband met EM-X keramische kralen is een goede optie, let goed op dat je de authentieke hebt want we zijn veel neppers in omloop.

Fenegriek
Iets wat ook goed kan werken, met name tegen teken, is het geven van het kruid Fenegriek. Je geeft dit gemalen over het voer voor ongeveer 10 dagen lang.
Als onderhoudsdosering tijdens de seizoenen waarin de vlooien en teken actiever zijn kun je 3-4 keer per week gemalen Fenegriek over het eten geven. 
Houd voor een middelgrote hond een klein handje aan.

Etherische oliën
Daarnaast kun je je hond onaantrekkelijk maken met etherische oliën. Je kunt er voor kiezen pure of verdunde olie (dit hangt van de leeftijd en grootte van je dier af!) bijvoorbeeld achter de oren, in de liezen en op de stuit te druppelen. Ook kun je ervoor kiezen een spray te maken en deze voor en na iedere wandeling te gebruiken tegen teken, of een aantal keer per week tegen vlooien. 
Geschikte oliën tegen vlooien en teken zijn bijvoorbeeld Lavendel, Lemongrass, Tea tree, Eucalyptus, Pepermunt of een combinatie hiervan. Je kunt ze verdunnen in water, eventueel met een scheutje azijn er in. 

Let bij de keuze voor een etherische olie goed op de kwaliteit. Goedkoop is in dit geval echt duurkoop. Een zuivere etherische olie kost geld. De Groene Linde heeft een hele fijne lijn, hier koop ik ook de oliën voor onze kinderen.
Andere goede en veilige merken zijn bijvoorbeeld Young Living, Doterra, Chi biologisch of Silverlinde. 

Tickless hangers
Je hebt daarnaast bijvoorbeeld ook de tickless hangers voor aan het tuigje die ervoor zorgen dat teken afgeschrikt worden door een geluid wat voor ons mensen en honden niet waarneembaar is.

Vaccineren

Ook vaccineren vinden wij maatwerk. Hierdoor krijgt iedere hond precies datgene wat ze nodig hebben om wél beschermd maar niét onnodig lichamelijk belast worden.
De toekomstige pups zullen daarom in week 6 getiterd worden. Lees vooral deze blog met een complete uitleg daarover. Na de uitslag van de titerbepaling bij de pups krijg je van ons (en onze dierenarts) advies mee over wanneer de volgende titerbepaling nodig is. Meestal is dat in week 9.

Op www.vaccicheck.nl kun je zien welke dierenarts bij jou in de buurt ook op deze manier werkt.