Een borsttuig of een halsband?

Het is mooi om te zien dat door zoveel nieuwe inzichten, studies en ervaringen er veel verandert op gebied van gezondheid, voeding en verzorging. Dit geldt voor zowel mens als dier.  Waar ik bij onze kinderen in de loop der jaren andere, bewustere, keuzes ben gaan maken probeer ik dat nu met Beer ook (of eigenlijk meteen) te doen. Dat betekent voor mij; verdiepen, lezen, praten met ervaringsdeskundigen, cursussen en opleidingen volgen en daar dan mijn eigen balans in vinden. Sommige dingen passen goed bij me, andere minder. Uiteindelijk doe ik dat wat voor mij het fijnste voelt en alleen daarom al is dat de manier die voor mij het beste zal werken. Zo ook met het wandelen aan de lijn. 

Geleid door wat “hoort” ging ik in eerste instantie opzoek naar een halsband voor Beer. Toen ik hier wat meer over gelezen had heb ik daarbij wat vragen voor mezelf opgeschreven. Wat is het prettigst voor de hond? Wat gebeurt er eigenlijk met een halsband? Wat zijn de voordelen van een borsttuig? En wat voor soort lijn hoort daar dan bij. 

Ook tijdens mijn fijne liefdevolle puppycursus van Hondsgewijs werd ik heel veel wijzer. 

Het is fijn als het wandelen aan de lijn op een prettige manier gaat. Dat zowel hond als mens zich comfortabel voelen. Ik zie wel eens honden die hun baasje uitlaten maar ook honden die continu worden meegetrokken of die nauwelijks ruimte hebben om te lopen omdat de lijn zo kort wordt gehouden. Dat waren voor mij in ieder geval dingen die ik niét wilde. 

Maar wat dan wel? Ik las en leerde over de natuurlijke snuffelbehoefte van een hond en dat dát vooral belangrijk is bij een wandeling. Dus niet de kwantiteit, als in koste wat het kost veel kilometers maken, maar de kwaliteit, als in voldoende alle behoeftes aan bod laten komen, is belangrijk. 

Borsttuig

Daarnaast wilde ik dat Beer een niet belemmerend gevoel had op de momenten dat we naar buiten zouden gaan. Ik las dat 90% van het nekletsel van honden het gevolg is van rukken en trekken aan een halsband, slipketting of gentle leader. Confronterend vond ik het om te lezen dat zelfs oor-, oog-, en schildklierproblemen in verband worden gebracht met druk op de hals. Reden te over om hier een weloverwogen beslissing over te maken. Waarbij ik de halsband aan de kant schoof en het een goed passend borsttuig werd. Een borsttuig neemt dus de druk weg bij de hals en nek en voelt daardoor een stuk comfortabeler. Daarbij heb je ook nog verschillende soorten borsttuigjes, waarbij niet alle tuigjes even prettig zijn. Belangrijk is de Y-vorm van het tuigje en niet eentje met een horizontale borstband. Met een horizontale borstwand wordt de schouderbeweging belemmerd en worden de schouders naar achter geduwd als de hond trekt. Bij een Y tuigje wordt de druk gelijkmatig verdeeld en zijn de schouders vrij.

Dan de lijn

“Vroeger” hadden wij een zogenaamde flexlijn voor onze honden. Nu leerde ik dat een flexlijn juist trekken in de hand werkt. Dit komt omdat daar altijd spanning op staat. De lijn wordt immers langer als de hond druk zet waarmee het trekken aan de lijn dus wordt beloond.  Daarnaast is het contact maken met je hond ook moeilijker met een flexlijn. Mooi om tot nieuwe, eigenlijk ook wel erg logische, inzichten te komen. 

De flexlijn viel dus af. Dan was het nog een puzzel om de lengte van de lijn te bepalen. Een korte lijn, tot 2 meter, zou Beer dichtbij mij houden. Maar ik wilde juist dat ze op haar eigen tempo de wereld ging ontdekken. Dan helpt het niet als ze continu dichtbij mij zou moeten lopen. 
Wel bedacht ik me dat ik het eerst ging proberen met een lijn van 3 meter, ze is nog zo klein en anders liep ik alleen maar met vooral heel veel lijn in mijn hand zonder dat Beer daar nou echt profijt van had. Ik ben dus met een lijn van 3 meter gestart. Ze trekt hierdoor niet en vervult op deze manier haar behoefte om te snuffelen en de wereld te verkennen. 

Beer bepaalt zelf haar route

We laten Beer zelf eigenlijk haar route bepalen, de eerste keren dat ze nu echt naar buiten is geweest hebben we haar wereld nog wat klein gehouden. Dus voor en naast ons huis. Hier passeren ook met enige regelmaat fietsers, honden, spelende kinderen en valt er zóveel te snuffelen dat Beer nog niet de behoefte heeft om echt verder te gaan. Op het moment dat ze daar wel aan toe is, is die ruimte er vanzelfsprekend. Ook als ze straks wat groter is zal ik overgaan op een wat langere lijn van 5 meter. Het belangrijkste voor mij is dat Beer een ontspannen gevoel heeft als ze aan de lijn loopt en ze ook hiervan geniet. 

Ps. Stuur me even een berichtje als je ook graag het tuigje en de riem wil bestellen dan heb ik nog een kortingscode voor je.