Essentiële oliën gebruiken bij je hond

Nou had ik er al eens een klein stukje over geschreven: essentiële oliën. Want wat is dat prachtig om in te zetten. Ik heb zelf al veel ervaring met het inzetten van essentiële oliën bij onze kinderen (en bij mezelf) en was dan ook heel erg benieuwd hoe en óf ik dit bij Beer kon gaan toepassen. Ik schreef over het inzetten van essentiële oliën bij vlooien en teken maar leerde nu dat het ook heel fijn is om te gebruiken bij massages. Ik volgde de module aroma therapie van Sharon van Mook van “Online met je hond” en leerde nóg meer over de inzet van essentiële oliën. Maar dan dus bij Beer. 

Side note; wat bij de cursussen van Sharon echt super fijn en handig is, is dat het gewoon vanaf je mobiele telefoon te volgen is. Dat maakt het voor mij, met een druk huishouden, heel laagdrempelig. De teksten zijn gemakkelijk geschreven daardoor kun je het ook even weg leggen en als je weer verder gaat simpel weer oppakken zonder dat je eindeloos terug moet lezen om de draad weer te kunnen oppakken.

De module “ aroma therapie” omschrijft uitgebreid waar je op moet letten en de do’s & don’ts, een beetje geschiedenis en achtergrond informatie. Ook krijg je een uitgebreide omschrijving van de oliën die je in kunt zetten en de werkingen daarvan. Ik heb hieronder een klein stukje eruit gehaald en mijn ervaring met Beer omschreven. Voordat je begint is het wel een aanrader om zelf de volledige module te gaan volgen zodat je weet waar je rekening mee dient te houden. 

Gebruik de olie met een diffuser 

Zeker als je nog niet veel ervaring hebt met essentiële oliën of met het gebruik bij honden is het slim om een diffuser te gebruiken zodat de olie door middel van inhaleren haar werk kan doen. 

Aanbrengen op de huid of innemen is te riskant als je daar onvoldoende kennis over hebt. 

En ondanks dat ik dus veel kennis heb over het inzetten bij onze kinderen houd ik het bij Beer tijdens de massages nu bij gebruik met een diffuser. 

Daarnaast is het ook fijn voor haar dat ze zich kan afwenden van de geur, juist omdat ze zo veel meer ruikt dan wij mensen. Dus op het moment dat ze klaar is met de geur ze hiervan weg kan gaan. Dat kan niet als je de olie opsmeert of bijvoorbeeld op een halsband zoy doen. 

Omdat ik al veel essentiële oliën in huis heb (let goed op dat je kwalitatief goede olie koopt, ik ben fan van alle oliën van de Groene Linde, mooie pure oliën van goede kwaliteit) was het voor mij makkelijk om meteen te starten.

Je hond zelf de olie laten kiezen

Ik las in de module dat honden zelf de geur uitzoeken, was wel erg benieuwd hoe dit in de praktijk zou werken, maar het klopte! Ik liet Beer zelf de olie kiezen, mooi hoe dat werkt! Ik liet een aantal, niet te overheersende, geuren aan haar ruiken. Alleen aan het dopje van het flesje laten ruiken was al genoeg, al heel snel kwam er een reactie. 
Dit kan dus morgen anders zijn, het is daarom belangrijk dat je iedere keer opnieuw je hond laat kiezen wat op dat moment het beste past.

Het laten kiezen is eigenlijk vrij eenvoudig; Als je hond wegdraait, wegloopt of gaat niesen, of onrustig wordt: dan is de olie niet geschikt voor jouw hond. Je kan deze dan beter niet in de diffuser doen tijdens de massage. Geeft jouw hond geen enkele reactie op de olie? Dan liever deze olie niet gebruiken. Als de hond de essentiële olie wel prettig vindt, zie je dit heel snel aan de reactie. Je hond wordt blij, wil de olie bijvoorbeeld uit je hand pakken (kijk hier mee uit!), gaat smakken, vrolijke blik etc. 

De drie oliën die ik Beer liet ruiken waren: 

Lavendelolie

Lavendelolie is een olie de harmonie herstelt en een prettige, frisse en zuiverende sfeer creëert. Lavendelolie heeft een positieve invloed op de zenuwen/zenuwstelsel, verdrijft slechte gedachten en is vooral bekend om haar gunstige uitwerking bij het inslapen. Lavendelolie kan helpen bij slaapproblemen, onrust, stress, huidproblemen, prikkelbaarheid, buikpijn en verkoudheid. 

Mandarijn olie

Mandarijn is een echte kinderolie. De geur is zacht, delicate, warm en een van de zoetste oliën. De olie wordt gewonnen uit de schillen van de mandarijnvrucht. Mandarijn brengt een speelse creativiteit en onbezorgdheid in het kind naar boven. Daarnaast vrolijkt mandarijn op en helpt spanning verminderen. 

Kamille olie 

Kamille is een echt zonnekruid, met een klein geel hartje omringd door pure witte bloemen. Deze olie is zeer geschikt voor kinderen en heeft een zoet, kruidig, warm aroma. 

Kamille olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin je je behaaglijk en geborgen gaat voelen.

En Beer koos..

Ze koos….. mandarijn. Mooi om haar reactie te zien op de verschillende oliën. Bij lavendel draaide ze echt meteen weg, kamille was al wel iets interessanter en bij mandarijn begon ze helemaal te kwispelen, te smakken en kwam ze iedere keer weer terug om opnieuw aan het dopje te ruiken. 

En ik kon haar weer heerlijk kriebelen en masseren met de technieken die ik al had geleerd tijdens de cursus puppy massage van Online met je hond. Mooi om zo onze band te versterken, dat Beer vol overgave op een heerlijk plekje ligt en geniet van mijn aanrakingen. En nu dus extra fijn voor haar gemaakt met de olie die ze zelf uitkoos.